Dag- en weektaak voor groep 4 t/m 8

Door Inge Beaumont, Joyce Brรผll en Bart Jennen

De school waar wij werken: Basisschool Swentibold te Born.

Voor welke doelgroep is ons voorbeeld geschikt?
Wij gebruiken het format van de weektaak momenteel van groep 4 tot en met groep 8.

Waarom werk ik met een dag- of weektaak?
Wat is de meerwaarde daarvan?

Wij werken met een weektaak omdat wij de leerlingen meer regie en eigenaarschap over hun eigen leerproces willen geven. Dit past binnen ons leertraject โ€˜Interactief lerenโ€™ waar wij gedurende de afgelopen jaren aan hebben gewerkt en wat tevens nog volop in ontwikkeling is. In de startfase van dit proces werkten wij met een dagtaak. Deze dagtaak is inmiddels verder ontwikkeld naar een weektaak. Hierbij hebben we dankbaar gebruik gemaakt van goede voorbeelden van andere scholen: met name het voorbeeld van juf Marjolijn van Roon van BS Cortemich

 

Welke ingrediรซnten van mijn voorbeeld dag- of weektaak vinden wij onmisbaar?

De vaste structuur waarmee de weektaak is vormgegeven is onmisbaar. Er is een doorgaande lijn herkenbaar van groep 4 tot en met groep 8, waardoor de weektaak herkenbaar is voor alle leerlingen.

Daarnaast vinden wij vooral de doelevaluatie erg belangrijk. Zoals te zien op het voorbeeld, vermelden we bij iedere les het doel waar aan wordt gewerkt. De leerlingen vullen aan het einde van de week of aan het eind van de dag, met behulp van een thermometer in, in hoeverre zij aan het doel voldoen. Op deze manier willen wij bereiken dat de focus zowel op het product als ook op het proces komt te liggen. Wij hopen hiermee te bewerkstelligen dat leerlingen zelf inzicht krijgen in hun ontwikkeling.

Hoe ervaren de kinderen deze weektaak?

De kinderen vinden het stukje eigenaarschap zeer prettig. Ze maken zelf hun dag planning en beslissen zelf of ze deelnemen aan een verlengde instructie.

Wat zou ik nog willen toevoegen/verbeteren?

Momenteel veranderen we bijna wekelijks nog wel dingen aan het format van de weektaak met als doel deze te optimaliseren. Ook wij als leerkrachten leren er nog iedere dag dingen bij!

Hebben zij jouw interesse gewekt? En wil je graag meer weten over hun dag- en weektaak?

Neem dan contact met ons op of met Joyce via joyce.brull@innovo.nl.